L'objectiu de la colla és fer i difondre els castells i la cultura catalana en general. A més d'arribar a ser una colla moderna però respectant la tradició i posar la ciutat de Vilafranca al primer lloc de les ciutats castelleres del país. Tant per afecció, per nombre de colles i per potencial casteller divers.
La plaça de Vilafranca es mereix tenir les seves colles locals a primera línia, la Jove de Vilafranca volem ser-hi ben aviat. Sabem que és qüestió de temps, treball, esforç, unió i implicació de la colla a la ciutat. El lema de la colla, senzill i directe. De tal manera que reflecteix aquesta voluntat.
ANEM AMUNT!
ÀREA SOCIAL
President: Martixell Gallego
Vicepresidenta: Angela Valls
Secretaria: Marc Gomez
Tesorer: Sergi Justiniano
Merxandatge: Montse Vallès
ÀREA TÈCNICA
Cap de Colla: Albert Hill
Equip de Pinya: Carles de la Cruz i Robert Picot.
Cap de Canalla: Sergi Justiniano
Equip de Canalla: Muriel Falgueras, Andrea Aldeguer, Ruth Llanes, Lidia i Sara Vallés
La Colla Jove Xiquets de Vilafranca neix a partir d'una acta fundacional que signen set persones, sis d'elles amb experiència directa de diversos anys en el món casteller, alguns d'ells en alguna de les colles ja existents a la vila. El primer que es fa és escollir una Junta Fundacional, elaborar uns primers Estatuts i presentar tota la documentació per a poder registrar legalment l'entitat al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Aquesta primera Junta és presidida per Montserrat Vallès, amb una trajectòria de 12 anys fent castells i filla d'un experimentat casteller de pinya i l'Albert Hill ocupa el càrrec de Cap de Colla. Hill porta 27 anys fent castells com a casteller de tronc.
L'entitat es registra legalment en data 11 de maig de 2010 amb el número de registre 42520/1. La Colla Jove de Vilafranca ja té existència jurídica. Els Estatuts determinen aspectes com la denominació de la colla, el color de la camisa –blau cel- i el disseny de l'escut, entre d'altres.
El projecte s'havia començat a gestar a mitjans de febrer de 2010. Els sis castellers del nucli fundacional s'havien donat de baixa d'una altra colla de la ciutat i comencen a parlar, sense cap idea predefinida, del que pensen que hauria de ser una colla castellera del segle XXI, moderna i tradicional alhora, democràtica i oberta, amb una intenció clara de ser alternativa real i d'aconseguir un potencial social que ho permeti. Durant els primers mesos es parla amb molta gent i es detecta que hi ha cert espai per presentar, a la societat vilafranquina, penedesenca i al món casteller en general, una colla castellera amb un ideari propi, innovadora, potent, jove, desacomplexada i que doni aire fresc a l'afecció de casa nostra.
Malauradament, moltes de les converses dels primers mesos que transmeten una visió positiva d'aquesta idea no fructifiquen en incorporacions de persones físiques al nucli fundacional ni al projecte. Malgrat tot, aquest nucli segueix treballant discretament, sense pressions externes ni cap mena d'urgència, mentre recull algunes primeres adhesions a la colla. Es van definint l'estratègia de marca i els passos a seguir per presentar la idea en societat. Comencen a sortir a la llum pública alguns detalls de la colla i, finalment, es fa una presentació oficial a l'afecció el dijous 13 de maig. Va despertar força expectació. La Colla Jove de Vilafranca ja tenia cares i idees exposades públicament.
Pocs dies després, divendres 28 de maig, engegaven els assaigs a la seu que ens acull, l'espai per a l'activitat cultural i associativa conegut amb el nom de l'Escorxador, a Vilafranca mateix. Al primer assaig hi assisteixen unes 25 persones, gairebé la meitat eren novelles en la pràctica dels castells i amb un denominador comú: molt joves. Durant els primers dos mesos ens mantenim amb un nombre d'assistents i socis que ronda els quaranta. Els castells de la Jove, a poc a poc, comencen a pujar.
A principis d'agost hi ha una entrada d'un grup de gent nombrós, amb certa experiència en construccions humanes. Pocs dies més tard, s'incorporen bastants joves i alguns ex-castellers que feia molts anys que no aixecaven castells. A primers de setembre la colla fa un assaig-taller de castells a Vallbona d'Anoia, on ja hi teníem contactes. Aquest assaig és considerat clau i marca un punt d'inflexió: la colla agafa certa embranzida, es produeix una gran sintonia entre tots els castellers i castelleres que fa pensar en fixar amb determinació una data per a la possible presentació a la plaça de Vilafranca, amb voluntat de portar-hi castells de set pisos.
El dia 8 d'octubre fem l'acte de lliurament de camises, a l'Escorxador. És la primera vegada que es fa i és tot un èxit. Repartim un total de noranta-quatre camises als socis de la colla. El projecte, mica a mica i sense encara haver fet cap castell a plaça, es va consolidant, sobretot socialment.
Però en cap moment es deixen de banda els castells i, l'endemà, es fa un assaig amb camisa en una masia del Penedès, acompanyada d'un dinar i d'una festa. En aquest assaig es basteixen els primers castells amb camisa blau cel, tot i que no es computen al no haver estat assolits a plaça: un pilar de quatre caminant i un tres de sis.
A mitjans d'octubre, un cop es veu que la colla es va consolidant, s'adopta l'acord de Junta de sol•licitar formalment l'ingrés a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.
Amb motiu del Dia Mundial de l'ELA, la Colla Jove Xiquets de Vilafranca ens unim a l'iniciativa de la Fundació Miquel Valls fent el Gest per l'ELA per tal de promoure el coneixement d'aquesta malaltia i de la feina que esta fent la Fundació. Us animem a unirvos fent una fotografia fent el gest i penjar-ho a les xarxes socials amb el hashtag #festungestperlela!